De digitale meter weigeren als je zonnepanelen hebt?

De terugdraaiende teller in Vlaanderen. Wie het heeft gevolgd, weet hoe frustrerend het is verlopen. Breek jij er ook je hoofd over? Wat is nu slim om te doen? We leggen het je uit, toegepast op de mogelijke situaties. Scroll dus naar de alinea die voor jou van toepassing is. 

1) Je hebt nog géén digitale meter en je zonnepanelen zijn voor 2012 gelegd 

Als je zonnepanelen hebt gelegd voor 2012, dan moet jij de digitale meter zo lang mogelijk uitstellen. Dat is voor je portemonnee de interessantste regeling momenteel. 

Ben je iets eigenwijzer en wil je vooral niet meer afhankelijk zijn van regeringsbeslissingen? Dan is een batterij samen met ons platform de oplossing. Daarmee meet en beheer je zelf opwek en verbruik. Hoeveel die gemoedsrust je opbrengt, rekenen we eerlijk en per situatie apart uit. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. 

2) Je hebt nog géén digitale meter en je zonnepanelen zijn na 2012 gelegd  
Heb je zonnepanelen gelegd na 2012? Pak dan nu de hoogste compensatiepremie en zet een (gesubsidieerde!) batterij. Dat brengt financieel het meest op in deze situatie.
 

Wat je nu zeker krijgt, is de compensatiepremie. Aan te vragen vanaf 20 juli 2021. De gemiddelde premie zal tussen de 1.300 en 1.700 euro schommelen, afhankelijk van het jaar waarin je de zonnepanelen plaatste en het jaar waarin je de digitale meter neemt. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de premie. In 2025 is er geen compensatiepremie meer. De precieze berekening doen we vrijblijvend en gratis voor jouw specifieke situatie

Hetzelfde geldt voor batterijen. Ook daar zijn nu interessante subsidies te krijgen. Hoe langer je wacht, hoe kleiner die bedragen worden. Wat het meest oplevert voor jou vandaag zijn zonnepanelen, de hoogste compensatiepremie pakken en een (gesubsidieerde) slimme batterij plaatsen. Een batterij die oplaadt wanneer de stroom het goedkoopst is en afgeeft wanneer stroom het duurst is. Een oplossing die ook meteen een punt zet achter al het gedoe. Gemoedsrust is onbetaalbaar. Zeg nu zelf. 
Energy Revolution - besparen op energie batterij
3) Je hebt wél al een digitale meter en ook al zonnepanelen

In jouw situatie moet je vooral de injectie naar het net beperken. Dat doe je met een batterij. Op de afbeelding zie je dat ’s middags je batterij oplaadt, tijdens de opwekpiek – wanneer de zon schijnt. Stroom die je dan zelf verbruikt in de ochtend en de avond. Ook jij kan genieten van subsidies voor je batterij. Hoe langer je wacht, hoe kleiner die bedragen worden. Neem dus nu contact op!

4) Je hebt nog geen zonnepanelen

Wie nu zonnepanelen legt, krijgt altijd een digitale meter. Jij moet vooral heel goed opletten dat je het aantal panelen afstemt op je dagelijkse verbruik. Eigenlijk is het simpel: je verbruikt elke dag en je wekt elke dag stroom op. Nu de teller niet meer terugdraait, is het zinloos om je hele dak vol te leggen. Laat je dus NIET vangen met de 5000 kWh jaarverbruik, dan leg je teveel panelen. Dat is niet alleen duurder in aankoop, je gaat ook veel stroom terugsturen en daar betaal je ook voor. Zonnepanelen zonder terugdraaiende teller zijn rendabel als ze afgestemd zijn op je dagelijks verbruik. Ons platform meet dat voor je én optimaliseert real-time verbruik en opwek. Dat is het verschil met onze concullega’s. 

Kortom: blijf niet aan de zijlijn staan

De bestaande subsidieregelingen zorgen ervoor dat batterijen een rendement hebben. Dit is niet het rendement van de vroegere zonnepanelen met terugdraaiende teller, maar  die waren indertijd ook overgesubsidieerd. Te mooie liedjes blijven nooit duren. 

Ons advies is om ook nu niet aan de zijlijn te blijven staan zodat je in de toekomst niet opnieuw in dezelfde situatie zit. Laat het ons gewoon een keer uittellen, is dat niet de beste volgende stap?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn