Veelgestelde vragen
aan Rudi
Slimme energie-oplossingen
Wanneer zijn zonnepanelen nuttig en waarom leg je vandaag best niet té veel zonnepanelen?
Zijn zonnepanelen betaalbaar?
Wanneer is een batterij rendabel?
Waarom zou je nu net wel investeren en kiezen voor slimme energie ondanks een lage energiefactuur?
Waarom kiezen voor een hybride omvormer en een thuisbatterij?
Een zwembad hebben en toch een nulfactuur? Dat kan!
Wat is een slimme / digitale meter?
Sinds 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters of slimme meters voor elektriciteit en aardgas. Het grootste verschil met de klassieke analoge meter is dat de digitale meter niet meer terugdraait als je stroom opwekt met je zonnepanelen. Vandaar dat je dak volleggen met panelen geen zin meer heeft, want overproductie stuur je toch maar terug naar het net.
Blijven zonnepanelen met digitale meter interessant?
Natuurlijk! Zonnepanelen blijven een rendabele investering. Dat staat buiten kijf. Omdat je installatie niet meer zo groot moet zijn, want je teller draait niet meer terug. Er zijn bovendien heel wat subsidies beschikbaar. En we geven ook als Energy Revolution een korting op de resterend aan te kopen elektriciteit.
We hebben verschillende installaties met terugverdientijden die variëren van 4 tot 7 jaar. Je hebt al zonnepanelen (4kW) en een batterij (5kW) vanaf 6300 euro ex BTW zonder subsidies. En een batterijbank die je zet bij een bestaande zonnepaneel-installatie heb je al vanaf 4000 euro, ex BTW, ook hier weer zonder subsidieregeling. Dus dat is best interessant.
Ook hebben we oplossingen voor KMO’s en is er de mogelijkheid om off-grid te gaan. (netonafhankelijk werkende installaties). Die zijn zeer interessant en handig voor bijvoorbeeld KMO’s en landbouwbedrijven zodat je nooit zonder stroom zit en je bij stroomuitval kunt verder werken.
Waarom is een batterij interessant?
Door het afschaffen van de terugdraaiende teller worden batterijen erg interessant om je energiefactuur te verminderen. Bovendien bouw je je eigen buffer tegen het capaciteitstarief. Vanaf 2022 ga je immers extra betalen als je pieken van het net haalt die groter zijn dan 2.5 Kw.
Batterijen verhogen zelfverbruik, dus dat betekent dat je minder terugstuurt naar het net met als tweede gevolg dat je minder stroom aankoopt. Dat zijn besparingen van honderden euro’s. Waardoor de terugverdientijd van je batterij samen met de interessante subsidieregeling zéker de moeite is.
Let wel dat subsidies elk jaar verminderen dus uitstellen is niet altijd de beste strategie. We berekenen altijd wat in jouw specifieke situatie de beste keuze is.
Wat is het OLU-platform precies?
Het OLU-platform is een meet- en sturingsplatform voor hernieuwbare energie. Het is een software waarbij je helder en gemakkelijk inzicht krijgt in je energieverbruik en -opwek. Dankzij de sturingsfunctie breng je die twee ook optimaal in evenwicht. Net daar zit het grootste verschil met andere “slimme meters” die enkel kunnen meten.
Vandaag gebruiken we het platform voor zonne-energie, maar ook gas of waterinstallaties zou je kunnen aansturen. Het biedt trouwens ook de mogelijkheid om eigen grids te maken.
Wat met de nieuwe tarieven? Wordt mijn energiefactuur duurder met de slimme meter en het capaciteitstarief?
Er komen steeds meer elektrische wagens, warmtepompen en zonnepanelen. Als die allemaal tegelijk draaien, vreest de VREG dat miljarden aan investeringen nodig zijn om te garanderen dat het net zulke pieken aankan.
De nieuwe nettarieven en de slimme meter moeten mensen aanmoedigen die situatie te voorkomen door zelf hun pieken in te perken. Het ontbrekende schakeltje is een automatisch sturingsplatform om dat te doen. Dat lossen wij op met ons OLU-platform.
Hoe werkt het capaciteitstarief? Dat lees je hier.
Wat is er verkeerd aan terugsturen op het net?
Hoe meer PV-installaties zonder batterijen dat Vlaanderen telt, hoe moeilijker ons elektriciteitsnet het krijgt. Op zonnige middagen stuurt elk gezin en bedrijf, tegelijkertijd, massa’s elektriciteit terug naar het net.
Dat brengt een groot risico met zich mee want het net kan die plotse piekoverbelasting vaak niet aan. Een deel van de oplossing is de windmolens uitschakelen of de verlichting op de snelwegen inschakelen. Enkel en alleen maar om van die grote hoeveelheid stroom af te geraken. Zonde van de energie. En niet meer houdbaar voor de kabels in de grond. Het capaciteitstarief komt er net om die reden.
Daar draagt ons OLU-platform bij aan een oplossing. Door te meten en aan te sturen, kunnen we een maximale injectie naar het net vermijden. Gecombineerd met batterijen kunnen we de opgewekte stroom zelf verbruiken en moeten we geen (dure) stroom aankopen.
Wat is het capaciteitstarief?
Een nieuw tarief dat je betaalt, als je verbruikpieken van het net trekt die hoger zijn dan 2.5 Kw. De bedoeling is goed: meer gelijktijdigheid stimuleren in onze hernieuwbare energie, zodat het net en de kabels niet overbelasten door de hoge pieken. De uitvoering is minder goed: je kan vandaag heel moeilijk je opwek en verbruik meten, monitoren en sturen. Daarom dat we ons OLU-platform ontwikkeld hebben, een software die het mogelijk maakt om jouw energie ook echt te beheren.
Meer info over het capaciteitstarief vind je in dit artikel.
OLU-platform
Met ons OLU-platform haal je het maximum uit jouw energie-installatie, zo breng je automatisch je opwek en je verbruik zoveel mogelijk in evenwicht.
Hoe uniek is het OLU-platform?
Waarom de sturing door het OLU-platform zo belangrijk is!
Wat kost het OLU-platform?
Waarom is het OLU-platform met een batterij een slimme oplossing voor koelen en vriezen?
Hoe zit dat concreet met de plaatsing van het OLU-platform?
Waarom is het OLU-platform met een batterij een slimme oplossing voor zelfstandigen en KMO's?
Wat is het prosumententarief?
Prosumententarief (of netkostentarief) is in het leven geroepen om zonnepaneeleigenaars te laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.
Het prosumententarief wordt afgeschaft dit jaar. Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert, betaalt een bijdrage die wordt berekend op je netgebruik. Met andere woorden, gebruik je meteen energie van je zonnepanelen dan maak je uiteraard geen gebruik van het net en betaal je niets. Maar gebruik je het net op het moment dat de zon niet schijnt dan betaal je een bijdrage. Dus zorg dat je zelfverbruik zo hoog mogelijk is: zoveel mogelijk meteen de energie verbruiken of de energie vasthouden in batterijen.
Groene stroom, grijze stroom
Groene stroom is elektriciteit die opgewekt is uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biomassa en waterkracht).
Grijze stroom is elektriciteit die opgewekt is uit fossiele- of nucleaire energiebronnen.
Kwh?
Een kilowatuur (kWH) is de eenheid voor elektrische energie. Een aantal voorbeelden ter illustratie: een gemiddeld gezin (4 personen) verbruikt jaarlijks zo een 4000 kWh, dat is 4 kW. Een wasmachine met een goed energielabel verbruikt tijdens een wasprogramma op 40 graden rond de 0,5 kWh. En met dezelfde eenheid energie kan je een ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.
Wat zijn omvormers en waarvoor dienen ze?
Omvormers spelen een belangrijke rol bij zonnepanelen-installaties. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die je opwekt met de zonnepanelen (gelijkstroom) wordt gelijkgesteld met de wisselstroom (voor huishoudelijk gebruik). Door de omvormer wordt de zonne-energie getransformeerd in bruikbare stroom.
Een batterij daarentegen heeft weer een omvormer nodig die in beide richtigen werkt om te kunnen opladen en te ontladen. De omvormer zorgt voor een optimale regeling tussen de batterij en het verbruik. Alles gebeurt dus automatisch, dus na de installatie moet je niets meer doen. Een goede omvormer zorgt voor zoveel mogelijk vermogen uit de zonnepanelen.
Wat zijn omvormers en waarvoor dienen ze?
Omvormers spelen een belangrijke rol bij zonnepanelen-installaties. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die je opwekt met de zonnepanelen (gelijkstroom) wordt gelijkgesteld met de wisselstroom (voor huishoudelijk gebruik). Door de omvormer wordt de zonne-energie getransformeerd in bruikbare stroom.
Een batterij daarentegen heeft weer een omvormer nodig die in beide richtigen werkt om te kunnen opladen en te ontladen. De omvormer zorgt voor een optimale regeling tussen de batterij en het verbruik. Alles gebeurt dus automatisch, dus na de installatie moet je niets meer doen. Een goede omvormer zorgt voor zoveel mogelijk vermogen uit de zonnepanelen.
Wat is wisselstroom, wat is gelijkstroom?
Voor velen onder ons zijn de termen gelijkstroom en wisselstroom Chinees. Maar het is wel handig om het een en ander te begrijpen! Gelijkstroom (AC) en wisselstroom (AC). Bij wisselstroom in huis, zal de stroomrichting een aantal keren per seconde van richting veranderen. Dit is dan de frequentie van de wisselstroom. Deze frequentie kan bvb 50 Hz zijn, in Europa is dat de norm. Gelijkstroom vinden we terug in accu’s en batterijen. Gelijkspanning kan ook bijvoorbeeld opgewekt worden door zonnepanelen en die moet dan in huis worden omgezet door een omvormer in wisselspanning.
Netonafhankelijk en off-grid
Maak jezelf los van prijsschommelingen en kies voor continuïteit en energiezekerheid. We helpen je om zo onafhankelijk mogelijk te worden van het stroomnet en bieden oplossingen om helemaal off-grid te gaan.
Hoe kan je in een systeem van dynamische tarieven toch genieten van lage energieprijzen?
Waarom is het belangrijk om zoveel mogelijk netonafhankelijk te zijn?
100 procent onafhankelijk zijn van het grid/stroomnet?
Energieprijzen, slim besparen, terugverdienen en investeren
Heb je moeite om de bomen door het bos te zien? We informeren je graag over de energietarieven en de terugverdientijd van je energie-installatie.