Het capaciteitstarief: dit moet je weten

Vanaf 2022 wordt voor alle Vlamingen het capaciteitstarief ingevoerd. Weet jij welke impact dat op jouw factuur heeft? En hoe je voorkomt dat je teveel betaalt voor je elektriciteit? Wij leggen je uit hoe je het niét moet betalen.

Wat is het capaciteitstarief? 

Een tarief dat ervoor zorgt dat je extra betaalt als je meer dan 2.5 Kw van het elektriciteitsnet haalt. Elk kwartier wordt er naar je verbruik gekeken. Als dat een piekt maakt boven de 2.5 Kw, loopt de rekening (alweer) op. Anticiperen is de boodschap! 

Hoe betaal je geen capaciteitstarief? 

Door geen pieken boven de 2.5 Kw van het net te halen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoeveel verbruiken je apparaten nu precies samen? En als je  zelf stroom opwekt via je zonnepanelen, hoe zit dat dan? Heel moeilijk te beheren en dus verraderlijk. Maar wél op te lossen. Lees nog even verder.

Meet & monitor zélf je energie om zo min mogelijk capaciteitstarief te betalen  

Om onder de 2.5 Kw te blijven, heb je inzicht en sturing nodig. Dat doet ons platform. Het brengt perfect je effectieve verbruik en opwek in kaart. Geen jaarlijkse gemiddelden die je ongeveer een idee geven – net omdat het capaciteitstarief per kwartier wordt afgerekend. Daarom moet je elk kwartier weten wat je verbruikt en wat je opwekt! Of je nu zonnepanelen van ons hebt of niet, iedereen kan zich op het platform aansluiten en meteen beginnen te besparen. Het is bovendien een slim platform, dat je toestellen aanstuurt en bijvoorbeeld je batterij of je elektrische auto op het juiste moment oplaadt (= zo goedkoop mogelijk, als de zon schijnt) of een boiler op het juiste moment laat opwarmen.

Zonnepanelen? Bouw je eigen buffer 

Stuur je ‘s middags terug naar het net (want je hebt geen batterij) en verbruik je ‘s avonds meer dan 2.5 Kw? Dan moet je OOK capaciteitstarief betalen.

Dat is nu net de moeilijkheid met hernieuwbare energie. Als je stroom opwekt, moet je daar op dat moment iets mee doen. Ofwel verbruik je het zelf, ofwel stuur je het naar het net, ofwel gaat het naar je batterij. Het lukt niet altijd om gelijktijdig te verbruiken en op te wekken. Als je ‘s avonds pas thuiskomt bijvoorbeeld piekt je verbruik. Heb je geen batterij, dan haal je die stroom van het net en dan zit je al snel terug boven die 2.5 Kw. Daarom is een batterij de beste buffer tegen het betalen van het capaciteitstarief.

Grafiek met elektriciteitsverbruik en batterij laadruimte
Waarom een capaciteitstarief?

Om de energietransitie te versnellen. Het capaciteitstarief wil eigenlijk zeggen: hoe minder je het net belast, hoe minder je betaalt. Dat is nodig, omdat de pieken te groot worden voor de kabels die in de grond liggen. 

Wat brengt de toekomst? 

Het woord zegt het zelf: een tarief op basis van capaciteit. Voorlopig wordt capaciteit enkel geïnterpreteerd als verbruik. Maar het kan in de toekomst ook injectie zijn – dat belast het net evengoed. Nog een reden om niet je volledige dak vol zonnepanelen te leggen en altijd te combineren met een batterij. 

Hoe wordt het capaciteitstarief afgerekend? 

Iets technischer, maar voor wie het interesseert: piekvermogen wordt per 15 min geregistreerd bij het capaciteitstarief. (Niet je hele factuur wordt hierop afgerekend. Het deel “netkosten” van je elektriciteitsfactuur is op het capaciteitstarief gebaseerd.) Bijvoorbeeld: je hebt in 15min een piek van 3Kw (> 2.5 Kw), dan zal je daar in maand 1 voor betalen. Kom je daar in maand 2 niet aan, dan worden die twee maanden samengeteld en gedeeld door twee. Ze noemen dat een rollend jaar gemiddelde. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je elk kwartier je verbruik en je opwek onder controle moet hebben. Net daar helpt ons platform mee. Als je graag een demo wil van ons OLU platform, met alle plezier! Neem daarvoor contact met ons op. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn